Ozon
Ozon jest bezpiecznym i nietrwałym środkiem dezynfekcyjnym i utleniającym wykorzystywanym do bezpośredniego kontaktu z żywnością oraz mycia powierzchni i urządzeń w postaci wodnej i gazowej.
Budowa ozonu
Ozon składa się z trzech cząsteczek tlenu czyli O3. Jest naturalnie występującym gazem chroniącym atmosferę ziemską przed promieniami UV. W naturze jest najczęściej spotykany podczas wyładowań atmosferycznych. Po burzy to właśnie jemu zawdzięczamy świeży i miły zapach.

Ozon w produkcji
Stosowany do celów dezynfekcji, utleniania i przedłużania trwałości produktów posiada wysokie przemysłowe stężenie.
Technologia ozonowania
System ozonowania jest dopasowywany ściśle do zapotrzebowania zleceniodawcy. Proces technologiczny musi być poddawany ciągłej kontroli, w celu doboru doskonałej wydajności, bezpiecznego stężenia, odpowiednich parametrów i innych czynników, wpływających na jakość. Kluczowym elementem sukcesu jest dobór stężenia dla danego pomieszczenia oraz czasu oddziaływania ozonu. Dlatego, system składa się nie tylko z generatorów ozonu ale także z czujników, wspierających produkcję ozonu.
Zatwierdzenie Ozonu
Ozon O3 został zatwierdzony przez FDA, USDA, USDA Organic oraz Ministerstwo Zdrowia w rozporządzeniu o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ozon jest uznany i kontrolowany również przez Sanepid, a także stosowany w systemach HACCP.
Ozonowaniu zaufali: